Čokoláda nad zlato?
Na jedné straně zvyšující se celosvětová poptávka. Na straně druhé základní suroviny razantně ubývá. Pro příznivce čokolády nic moc informace.
Stručně, leč výstižně řečeno, kakao prostě není, za pět let by mělo vzhledem k poptávce chybět milión tun, což by se vcelku pochopitelně projevilo na ceně konečného produktu. A stejně neradostná perspektiva čeká všechny ty, kteří si čokoládu oblíbili, i v dalších letech. Jak se shodně vyjadřují producenti vyhledávané pochoutky, která nás provází staletími našeho života, tlaky na pěstitele ze strany ekonomů, ale především ekologů, jsou neúnosné. Když k tomu připočteme sucha v oblasti Pobřeží Slonoviny a Ghany, kde se pěstují dvě třetiny světové produkce kakaa, nelze se divit tomu, že se pěstitelé postupně rozhodují pro pěstování lukrativnějších komodit, jakými jsou například obilí a kaučuk.
Na druhé straně hlásí světové trhy (USA, Rusko, Anglie, Německo, Francie, Čína) zvýšenou poptávku, zájem je především o čokoládu s vysokým procentem kakaa. Podle odborníků je jediným řešením zvyšování podílu cukru a rostlinného oleje na úkor kakaa. Čokoláda tak bude sladší, leč s dnešní chutí bude mít pramálo společného.
...dostatek skvělé čokolády zatím mají na www.chocobaron.cz