Chleba nad zlato
Jde jen o nádech luxusu a jedinečnosti, tvrdí Juan Manuel Moreno. Pekař v malé vesnici na jihu Španělska tím popisuje svůj vskutku luxusní produkt, chleba, jehož bochník vyjde v přepočtu na cca 3200 Kč.
Juan Manuel tak peče podle všeho nejdražší chleba na světě, neboť jeho bochník je o zhruba 700 korun dražší, než si za svůj chleba účtuje Robert Didier. Anglický pekař nabízí za 75 liber (cca 2600 Kč) ve svém pekařství ve Walesu chleba s tak exkluzivními ingrediencemi, jakými jsou šampaňské a třiadvacetikarátové zlato.
To Juan Manuel Moreno vsadil na celozrnné těsto, dehydrovaný med a 250 miligramů zlatého prachu. Jak pekař přiznává, zlato bochníku o váze 400 gramů žádnou speciální chuť nedodává, jedná se však o nádech luxusu a výjimečnosti. Tato strategie se ovšem zatím jeví z komerčního hlediska jako výhodná, o klientelu se jeho pekárna, která se nachází poblíž turistického střediska Costa del Sol, zatím nemusí obávat. Nikoho asi nepřekvapí, že klientela se skládá z bohatých Číňanů, Arabů a Rusů.