Káva svědčí zdraví
Podle studie Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny v Imperial College London, vykazují lidé, kteří pijí pravidelně až tři šálky kávy denně, podstatně menší míru úmrtnosti. V jejich případě je rovněž sníženo riziko úmrtí na nejčastější závažná onemocnění, včetně kardiovaskulárních a nádorových.
Káva se tak i nadále bude těšit z pověsti lahodného životabudiče, přičemž producenti té s visačkou top kvality si za ni rádi nechají zaplatit. O post nejdražší kávy světa, jejíž cena se pohybuje kolem cca 1000 dolarů za kilogram, bojují dlouhodobě tři druhy.
První z nich je Kona Kai z Havajských ostrovů. Pěstuje se na jediném místě na světě, a to na vulkanické půdě sopky Mauma Loa. Většina plantáží je ve vlastnictví rodiny Kama'aina. Zrna jsou sbírána ručně, poté dochází k jejich sušení a loupání. Speciální stroje třídí zrna podle velikosti a tvaru. Znalci hovoří o explozi chuti, přičemž jednotlivé chuťové složky lze jen stěží identifikovat.
Jamajská Blue Mountain vyrůstá ve výškách 1800 metrů v Portlandských osadách St. Andrew, St. Mary a St. Thomas. V tomto případě se hovoří o „šampaňském“ mezi kávou, což pramení z faktu, že stejně, jako je tomu v případě hroznů, jsou kvalita a původ kávy striktně kontrolovány. Na ceně se podepisuje i nízká produkce, která činí maximálně 1350 tun ročně. Pro ilustraci, jedná se o 0,1% roční produkce Kolumbie. Na rozdíl od konkurence se Blue Mountain přepravuje v dřevěných sudech, nikoli jutových pytlích.
Do kategorie nejdražších káv světa je dlouhodobě řazena rovněž filipínská Kopi Luwak. Nepěstuje se na plantážích, peckovice kávovníku pocházejí z trusu cibetky, neboli místního zvířátka podobného kuně. Vzhledem k tomu, že se cibetky odmítají v zajetí na rozdíl od života ve volné přírodě živit plody obyčejného kávovníku, je roční produkce pouhých 250 kilogramů. I přes na první pohled nevábný původ je chuť kávy kořeněná, s jemnou příchutí čokolády a karamelu.