Čínský kaviár dobývá luxusní restaurace
Kvalitní kaviár byl donedávna výhradně produkován v Rusku a Iránu. Nyní však tradiční producenty vytlačuje čínský konkurent a podle expertů se jedná o exkluzivní produkt té nejvyšší kvality.
Na „vině“ této pro mnohé gurmány překvapivé skutečnosti je společnost Kaluga Queen produkující kaviár cca 500 kilometrů od Šanghaje. Jeho chuť je založena na kombinaci umělého jezera a sladké, chladné vody stékající z blízkého pohoří Chuang-šan. Každý hybridní jedinec má vlastní identifikační číslo, každá plechovka pak zvláštní kód poskytující veškeré informace ohledně původu vyhledávané lahůdky.
Když v roce 2006 společnost Kaluga Queen s kaviárem začínala, provázely její start oprávněné obavy. Dnes zásobuje svým kaviárem 21 z celkového počtu 26 michelinských restaurací v Paříži, mezi odběrateli nechybí tříhvězdičkové restaurace Alaina Ducasseho v hotelu Plaza Athénée. Kaviár Made in China se pak podává v první třídě letecké společnosti Lufthansa a byl součástí slavnostního menu bývalého prezidenta USA Barracka Obamy v roce 2016 na summitu G-20.
V současné době produkuje společnost Kaluga Queen ročně 60 tun kaviáru, což z ní činí největšího producenta na světě. Podle odborníků nabízí vynikající poměr cena – kvalita, přičemž třicet gramů nejvyhledávanějšího kaviáru Huso Hybrid vyjde na nikoli zanedbatelných 210 dolarů.