Nejdražší pokrmy planety
„Žádná láska není taková, jako láska k jídlu,“ pravil slavný dramatik G. B. Show. A každá láska něco stojí, dodáváme a přicházíme s přehledem nejdražších jídel světa.
Vůbec nejdražším pokrmem planety je Italian White Alba Truffle. Pod tímto názvem se skrývá lanýž o hmotnosti 1,51 kilogramu. Jeho majitel, nejmenovaný obchodník s realitami z Hongkongu, chtěl udělat radost manželce, a tak za velkou houbu zaplatil 160 406 dolarů. Na druhém místě se drží íránský Almas Caviar. V londýnském Caviar House and Prunier vyjde kilo „zabalené“ v plechovce pozlacené čtyřiadvacetikarátovým zlatem na 25 000 dolarů. Třetí nejdražší pochutinou planety je pro nás exotický Yubari Melon, před osmi lety se jeden jeho exemplář prodal za 22 872 dolarů.
Rovněž čtvrté místo míří do Japonska, jeden vodní meloun Dansuke Watermelon pěstovaný na severu ostrova Hokkaidó stojí 6 100 dolarů. Následuje Domenico Pizza Crola´s Royale 007. V tomto případě pozřete za 4 200 USD tradiční krmi s netradičními ingrediencemi v podobě humra marinovaného v koňaku, kaviáru, šampaňského, skotského lososa či špičkového prosciutta. To vše v pozlacené krabici.
Za 3 200 dolarů je pak možno zakoupit nejdražší curry na světě. Jeho základem je ovšem humr ze Skotska, k tomu se nešetřilo na kaviáru Beluga. Sedmé místo patří v žebříčku nejdražších jídel světa klasice v podobě wagyu steaku za 2 800 dolarů. Asi nemá cenu dodávat, že věhlasné hovězí pochází z provincie Kobe.
Za tisíc dolarů pořídíte nejdražší snídani na světě, pod názvem The Million Dollar Prittata se skrývá mix vajíček, humra a kaviáru Beluga. Na stejný peníz vyjde i bageta šéfkuchaře newyorského hotelu Westin Franka Tajugeho, ve které hrají podstatnou roli kaviár a lanýže, bageta působí údajně rovněž jako afrodisiakum. Rovných tisíc dolarů pak stojí 0,45 kg japonských hub Matsutake.