Nejdražší šunkou světa Jamón Iberico, kilo za 4 500 USD
O španělských sušených šunkách Jamón je známo, že jsou bez konzervantů a barviv. Zrají přirozeným způsobem na horském vzduchu po dobu od 8 do 36 měsíců. Zatímco Jamón Serrano rovná se sušená šunka z bílého prasete, prahnou gurmáni spíše po Jamón Iberico. Ve druhém případě se pak jedná o nejdražší šunku světa.
Cena unikátní pochoutky vychází kromě staletí trvající tradice z faktu, že se iberská prasata živí ve volném prostranství na tzv. loukách, „dehesa“ v západní a jižní části Pyrenejského poloostrova. Nejvíce hodnocené kusy žerou v sezóně výhradně žaludy a dodávají špičkovou šunku Jamón Iberico de Bellota. Vyšší obsah tuku umožňuje ve srovnání s Jamón Serrano až dvojnásobnou délku zrání.
Vůbec nejdražší šunkou planety je tak Jamón Iberico s charakteristickou bílou etiketou, cena 4 500 dolarů za jeden kilogram. Šunka se vyrábí pouze v regionech Salamanca, Cordoba, Huelva, Badajoz a Caceres. Doba zrání je mezi 24 – 36 měsíci.
Na druhém místě je podle magazínu Serious Eats šunka Jamón Serrano s cenou 1 400 dolarů za kilogram. Šunka je naložena do soli Středozemního moře, zrání probíhá v Pyrenejích v minimální výšce 1 500 metrů nad mořem. Maso mění barvu od růžové na purpurově červenou.
Na třetím místě s cenou 1 350 dolarů za kilogram se umístila šunka Jamón Iberico de Bellota z prasat Cerdo de Iberico. Doba zrání tři roky ve slunečné oblasti Jabugo. Díky příznivému klimatu je šunka šťavnatá ve struktuře a mramorovaná tukem.