-
Nejvýše byla oceněna restaurace Osteria Francescana z italské Modeny
-
Na umístění restaurace Osteria Francescana má obřá zásluhu šéfkuchař Massimi Botura
-
Stříbnou pozici letos obsadila gironská restaurace El Celler de Can Roca
-
Vinný sklep restaurace El Celler de Can Roca
-
Třétí příčka patří restauraci Mizarun z městečka Menton ve Francii
Nejlepší restaurací planety vyhlášena Osteria Francescana
Ve španělském Bilbau proběhlo tradiční vyhlášení cen World´s 50 Best Restaurants . Vůbec poprvé došlo k vyhlášení nejlepší restaurace světa v roce 2002, stalo se tak na základě iniciativy specializovaného anglického magazínu Restaurant.
Jak prozrazuje titulek, z vítězství se v nabité konkurenci těšila odborníky i laiky vysoce ceněná restaurace Osteria Francescana z italské Modeny, v jejímž čele stojí věhlasný šéfkuchař Massimo Bottura, mimo jné držitel tří Michelinských hvězd. Především jeho zásluhou získala Osteria Francescana titul nejlepší restaurace planety již v roce 2016, zatímco loni se umístila na druhém místě. Stříbrnou pozici letos zaujala před rokem třetí gironská restaurace El Celler de Can Roca, ve srovnání s loňskem si pak o jednu příčku polepšila restaurace Mizarun z městečka Menton ve Francii. Naopak loňský vítěz, vyhlášený newyorský podnik, Eleven Madison Park se musel zejména v důsledku rekonstrukce spokojit se čtvrtým místem. Naopak pomyslným skokanem roku je restaurace Quintonil (Mexico City), která z loňského 22. místa poskočila na letošní jedenáctou příčku.
Oscar mezi restauracemi má patřičnou komerční odezvu. Není se čemu divit, o konečném výsledku totiž rozhoduje přes tisíc odborníků z řad majitelů restaurací, kuchařů, novinářů a kulinářských expertů. Když v roce 2010 slavila vítězství kodaňská restaurace Noma, podle šéfkuchaře René Radzepiho by uspokojení zájmu všech potenciálních hostů plně obsadilo jeho podnik na dalších patnáct let. Když o tři roky později ovládla žebříček letos druhá restaurace El Celler de Can Roca ze španělské Girony, internetová stránka podniku získala 12 milionů nových návštěvníků.