Olivový olej se stává luxusním zbožím
S neradostnou skutečností se musí v těchto dnech vypořádat gurmáni a vyznavači zdravého životního stylu. Ceny olivového oleje, tedy jedné z nejoblíbenějších a nejžádanějších komodit, totiž raketově rostou. V Itálii, v zemi jednoho z největších světových producentů olivového oleje, se za poslední rok ceny navýšily o 70%.
Na vině je nestálé počasí decimující úrodu oliv. Zatímco v Itálii a Řecku loni úřadovalo horko, ve Španělsku pro změnu zničily velkou část úrody záplavy. Kromě toho šroubuje ceny nahoru zvyšující se poptávka z Číny a USA, kde se ročně spotřebuje přes 300 tisíc tun olivového oleje. S novou skutečností se musí vypořádat i kuchařské celebrity. Podle agentury Bloomberg zavřel Jamie Oliver v důsledku zvyšujících se cen oleje a pádu libry hned šest restaurací. „Kvalitní olivový olej dávkujeme téměř po lžičkách, jako foie grais nebo kaviár,“ přiznal jeden z největších mágů světové gastronomie.
O tom, že srovnání cen kaviáru a foie grais s cenami olivového oleje zase až tak moc nepokulhává, vypovídají ceny nejdražších olejů světa. Řecká společnost Speiron je producentem panenského olivového oleje Lambda nesoucího přídomek Ultra Premium Extra. Láhev o obsahu 500 ml vyjde na 54 dolarů, dárkové balení stojí 200 dolarů. Jsou ale i tací milovníci, kteří si ho kupují ve speciálním pouzdru vyrobeném z osmnáctikarátového zlata za 14 698 dolarů.