Je libo salát za 3 200 dolarů?
I v takřka tropických vedrech je nutno jíst a pít, jako ideální se v tomto případě jeví saláty. Byť se jedná na první pohled o z finančního hlediska nepříliš náročný pokrm, může být v některých případech opak pravdou.
I salát se může prodražit a nemusí se jednat o variantu, kdy na několik rajčat a paprik položíte diamant o váze několika karátů. Kvalitní ingredience něco stojí, jako názorný příklad může posloužit salát, jehož tvůrcem je šéfkuchař londýnského hotelu Hempel, mnoha cenami ověnčený Raymond Blanc. Jedno z ocenění získal rovněž v průběhu Florette National Salad Week. Porotu tehdy nadchl salátem, jehož základní ingredience tvořily brambory, cromwalský krab a humr. K tomu zálivka z třicetiletého balsamicového octa a především 50 gramů kaviáru Almas. V případě kaviáru se jedná o jikry z íránské běluhy, tedy o přeživší druh z éry dinosaurů, která žije v Kaspickém moři. Salát vyjde na 1 000 dolarů, z toho dvě třetiny stojí právě kaviár.
Pokud vám nečiní problém cenově přitlačit, můžete si dopřát salát z mořských plodů s názvem Samanduri Khazama. Šéfkuchař Bombay Brasserie Prahlad Hedge stvořil tento pokrm u příležitosti úspěšného snímku Milionář z chatrče. Za 3 200 dolarů (cca 73 000 Kč) připravil salát z kraba Devona, bílého lanýže, kaviáru Beluga, skotského humra, křepelčích vajíček a kaviáru. To vše v patřičné míře posypáno jedlým zlatem.