Nejvyhlášenější sushi na světě připravuje bývalý kamioňák
Pakliže se někdo rozhodne srovnávat počet Michelinských hvězd s kapacitou jednotlivých podniků mající na toto ocenění, zvítězí nepochybně tokijské Sushi Sawada. V tomto případě se totiž tři židle rovnají jedné hvězdičce.
Majitel podniku Sushi Sawadu, pan Kodži Sawada pracoval deset let jako řidič kamiónů. Pak se rozhodl pro dráhu kuchaře, když dalších šest let sbíral zkušenosti v nejrůznějších podnicích na sushi. V roce 2004 otevřel vlastní podnik s tím, že kvalita musí jednoznačně převážit nad kvalitou. Tuto svou vizi naplňuje dle všeho nadmíru zdatně, neboť jeho mini restaurace o pouhých šesti místech nacházející se ve známé tokijské čtvrti Ginza, má dvě Michelinské hvězdy.
Navíc pan Kodži rozbíjí mýty o tom, že úspěch se rovná za každou cenu vysokému pracovnímu nasazení. V pondělí má zavřeno, v neděli vydává pouze obědy. Přes týden má Sushi Sawada otevřeno dvě hodiny na oběd (12 hod. – 14 hod.) a dvě a půl hodiny na večeři (18 hod. – 20:30 hod.). Stejně tak je tomu v sobotu, jen s tím rozdílem, že večeře se podávají od 17 hod. do 20:30 hod. Pan Sawadu, který nehovoří anglicky, vysvětluje krátkou otevírací dobu tím, že sushi připravuje pouze s pomocí paní choti a práce kvapná je málo platná.
Kromě toho není majitel nejvyhlášenějšího podniku na sushi (občas se rozhodne připravit pečené ryby na horkých kamenech) obdivovatelem zavedených marketingových postupů. V jeho podniku se nesmí fotit, neboť tato činnost odvádí hosty od jídla. Menu neexistuje, host se musí smířit s tím, co je právě k mání. A před příbory pan Sawadu preferuje ruce. Večeře vyjde v přepočtu na 6 000 korun bez nápojů a rezervaci je nutno provést několik týdnů dopředu.