Švýcarská whisky zraje v jeskyni ledovce
Přestože je Švýcarsko známé především jako země hodinek a mimořádných sýrů, dokáže se prosadit i v na první pohled pro zemi helvetského kříže netradičních odvětvích.
Do této kategorie nepochybně spadá i výroba whisky. Přitom se historie výroby ušlechtilého moku začala ve Švýcarsku psát teprve v roce 1999, kdy přišlo oficiální povolení, o čtyři roky později uvedl známý pivovar Rugenbrau na trh vůbec první švýcarskou whisky. Dobrá věc se v tomto případě podařila, pivovar začal pálit whisky pravidelně, v roce 2008 se na trhu objevila „Swiss Highland Single Malt“, kterou dnes pořídíte za 99 švýcarských franků, což se rovná cca 2 600 Kč. V roce 2010 pak firma otevřela vlastní palírnu.
Jak tomu bývá v případě Švýcarska dobrým zvykem, je kvalita na prvním místě a originalitě se meze nekladou, část produkce proto nezraje v běžných sklepech, ale v sudech uložených v jeskyni ledovce Aletsch v místě zvaném Jungfaujoch, kde se v nadmořské výšce 3 454 metrů nachází nejvýše položené nádraží v Evropě. Tam zraje whisky označená příznačně Ice Label.
Půllitrová láhev nápoje o síle 58,5 % stojí 164 franků, což se rovná cca 4 200 Kč. V konkurenci nápojů ze Skotska, Irska a také Japonska si vede „Swiss Highland Single Malt“ velmi úspěšně, v roce 2012 ocenil autor Whisky bible Jim Murray whisky z řady Classic 95 body ze 100 možných.